17jul2017

Turister, avfall, gjestfrihet, respekt og sånn

I går fant jeg en plastpose full av panteflasker (!) i grøfta, men mange andre bevis på at det er sommer og turistsesong er ikke like ehh… innbringende…!?. Selv om det stort sett ser fint ut, er det noen slitasjeområder med stort press både hva slitasje angår og manglende tilgjengelige fasiliteter som toalett, parkeringsplass og avfallscontainere.

Som prosjektleder i Clean Up Lofoten får vi tilbakemelding om at private avfalldunker blir benyttet, rasteplasser forsøples (også av lokalbefolkning) og avfall blir satt utenfor containere som er ment for andre ting, og ikke å snakke om enkelte skogholt og bak store steiner langs populære stier – «bommeliboms» og av og til med våtservitter. Dette er en uheldig utvikling både for turister og fastboende – men for all del jeg BOR her, og det er absolutt flest rene steder!

Turisme og renommé er også en ferskvare, og et «dårlig rykte» kan være vanskelig å snu, både hva turister og natur/turstier angår!

Når man nå er så heldig å bo i et område som Lofoten, så forstår vi godt at folk fra hele verden kommer hit (subjektivt patriotisk utsagn, men dere skjønner hva jeg mener), og vi vil jo også gjerne vise frem den flotte naturen vi har. Vi vil at turistene skal få se flotte småbyer/tettsted, kjøre på veier uten hull, spise god kortreist lofotmat, teste badetemperaturen og se midnattsola. En stor del av næringlivet er ganske avhengige av turismen også, den betyr arbeidsplasser både direkte, og indirekte. Gjestfriheten er dessuten en del av den norske folkesjela, selv om man i dag kanskje er litt mer skeptisk enn før, man hører jo så mye… men når man «kjenner» de litt er det jo både hyggelig å selv ha besøk og koselig å reise besøk, og ikke minst møte nye mennesker!

Vi har vel alle også hørt om den «gyldne regel», du skal gjøre mot andre slik du vil at andre skal gjøre mot deg»…  Vi har vel alle en gang vært på reise, og vært på besøk – og vi oppfører oss og tar hensyn til vertskapets verdier og husregler. Og lurer vi på noe, så spør vi. Denne respekten forventer vi også fra tilreisende. Vi forventer at de bruker naturen og hva vi har å tilby med varsomhet og respekt, at de ikke forsøpler og visuelt forurenser området, og ikke minst setter seg litt inn i den kulturen vi har og hva som er akseptabelt. (Men vi vet jo også at alle regler har unntak, og at vi må feie for egen dør...)

Spørsmålet vi ofte får er; kan ikke Lofoten Avfallsselskap IKS bare sette ut containere eller hente avfallet? Men det er dessverre ikke riktig så enkelt.

Ansvaret for det et nok litt delt, men kommunen har nok et overordnet ansvar. Statens Vegvesen har ansvar for E-10, hvor de har utarbeidet rasteplasser med nedgravde avfallsløsninger, offentlige toalett og tømmesteder for bobiltoalett. Private serviceaktører må legge tilrette for den kundegruppen de har, for eksempel skal dagligvare, kiosk og bensinstasjoner ha avfallsdunker utenfor sine forretninger. Campingplasser har som regel tømmesteder og containere for å ha avfallet i.  I tillegg har vi også et prinsipp i Norge som heter «forurenser betaler»,  det betyr at den som forurenser betaler, slik at vi også må skille på herreløst avfall og avfall fra der forurenser er kjent. Nå er det vel slik for de aller fleste turister, som det er med de aller fleste fastboende – at bare man vet hvordan, så vil man gjerne gjøre det rett, og riktig og nok informasjon er derfor også en del av løsningen.

Problemet er bare at når noen små kommuner skal bære infrastruktur til å ta i mot «1 mill» turister/gjestedøgn, da trenger vi hjelp – øyeblikkelig hjelp. Midler, koordinering  og handling – For viljen, den er til stede! Se også hva Vestvågøy kommune skriver om hva som gjøres innenfor reiselivet, men at de trenger hjelp.  Og se bare hva grendelaget har gjort på Utakleiv!    Vi løfter også frem Miljøpatruljen og arbeidet rundt den i Vågan som sørger for at det ser fint ut også utover hovedgatene – for ser det fint ut, så er det lettere å ta med seg avfallet til en dunk også.

Vi har laget et kart for at turistene skal kunne finne frem til nærmeste oppsamlingsenhet for avfall, har synlighet på fergene til og fra Lofoten, hvor vi viser til nettsiden, og vi har sendt informasjon (2016) til alle som eier fritidseiendom i de kommunene LAS dekker.

Å må man, mens man skuer ut over naturen fra flotte Lofotfjell…. Ja, så bruk hundepose da vel! (Bare husk at den er laget av plast og må i restavfallet den også – og toalett over alt, vil det aldri heller bli) Og tar du to, så kan du jo ta med litt avfall du måtte finne også (y)

 

Ønsker dere en nydelig sommerdag alle sammen!

Monica

 

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet