18feb2016

Tavaha!

Tavaha – kanskje det blir årets nyord? Det er kanskje ikke så utbredt ennå, men man kan høre det på Unstad av og til, og ellers der det er surfebølger. Tavaha er en forkortelse for «ta vare på havet» og vil nok kanskje bli raskt bli adoptert av strandryddere og andre som lengter mot et rent hav… For surfere har et stort engasjement for et rent hav. Kanskje bruker de bare tiden godt, mens de venter på de perfekte bølgene, men det er ikke bortkastet!  Dette formidler årets Gullklypevinner Simen Knudsen (Nordic Ocean Watch) godt, når han forteller om hva organisasjonen har gjort. Og som surfere flest har de også vært på Unstad, med . Denne stranda med de perfekte bølgende, men som tar i mot masse avfall hvert år, og hvor surferne har sin egen container de legger avfallet fra havet oppi.

«Strandryddefamilien» har økt i omfang i løpet av de siste årene, og fra å være en liten gruppe spesielt interesserte, har det blitt mange. Det så vi når Hold Norge Rent inviterte til konferanse med marint avfall som tema. Undervannsdrone-utviklere, seilerekspedisjonsmannskap, Fishing for litter ved våre SALTe samarbeidspartnere, forskere, myndigheter i tillegg til «tradisjonelle» ryddere var samlet for å utveksle erfaring og få påfyll. Det er viktig å vite hvilket mangfold som finnes i havet! Like skjørt og balansert som det på land, og ennå er mye uoppdaget, noe WWF formidler på en god måte!

Det har vært litt tid som har gått til planlegging i Clean Up Lofoten og litt andre ting nå, men det er vel det som vinteren også kan benyttes til, slik at vi er klare til våren kommer for fullt.

Og siden det ikke er bare havet vi skal ta vare på – sier vi i dag tavana! – ta vare på naturen:-)

Og gratulerer til Simen Knudsen og Nordic Ocean Watch!

God helg!

Monica

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet