29mar2016

Grønt er skjønt

Nå er påskehøytiden passert for i år. Endelig kan vi slippe taket i vinteren som vi krampaktig har forsøkt å holde på til kvikklunsj og appelsiner var godt fortært ute i skiløypa. Check! – vi kan hake av for utført i år også. Og med et dypt magadrag hilser vi nå sommeren velkommen! Men først skal vi nyte våren, med krokus og hestehov som vokser ut av det gråbrune landskapet som snøsmeltingen avdekker. Litt trist og fargeløst, men vi gleder oss likevel. For med sol og varmere dager vet vi at grønnfargen kommer krypende og vips så er Lofoten badet i grønt og ei sol som lyser hele døgnet! Vår er forventningens tid!

Våren er også ryddetid -«clean up»! DSC_0013
Vi rydder rundt eget bosted, kanskje er det hagen eller verandaen. Hagemøblene skal frem og frøene i jorda. Deretter er det dugnadstid, med Rusken og vårrydding langs veiene våre. Drikkevareemballasje, sjokoladepapir, noen plastposer og kanskje en pose restavfall? Der veiene går langs kysten, finner man kanskje litt isopor og en halv fiskekasse også? I noen trær og busker henger det plast å flagrer i vinden…. 17. Mai er det gylne datoen. Når flagg og faner løftes og musørene gjør trærne grønne, er grøftene ryddet for søppel og skrot. Vi kan rope hipp hipp hurra for fedrelandet samtidig som vi sender en takknemlig tanke til dugnadsgjenger og ildsjeler som står i bresjen for arbeidet.

Er gresset grønnere andre steder?
Alle mennesker som lever i Norge i dag, produserer avfall – enten de er hjemme, på jobben eller på ferie – og gode løsninger med avfallsmottak er én av nøklene for å løse dette. Men hvorfor finner vi kjetting i restavfallsdunken, elektronikk og byggematerialer på rasteplasser og avfallet utenfor glass- og metallemballasjecontaineren? Er det noen som tror at avfallsløsninger ment for andre, er bedre enn de de har selv? Er det attraktivt å påføre Vegvesenet, kommunen, LAS eller eventuelle andre aktører, ekstrakostnader for opprydding av privatavfall som det er billigere å levere selv (noen ganger faktisk gratis!!!)? Er det noen som trives med at det ligger litt søppel her og der, eller liker å se at andre rydder opp etter dem? Det hjelper lite med all verdens gode løsninger hvis folk ikke tar ansvar for å få avfallet riktig levert. Er det uvitenhet eller er det latskap? Vi satser på det første!

Derfor har vi laget kart for tilreisende i Lofoten over hvor containere er utplassert. Vi tilbyr også gule ekstrasekker for fritidsboliger, og for alle hus hvor det bor folk i Norge er det tvungen renovasjon. Vi har selvsagt også miljøstasjoner for mottak av grovavfall og farlig avfall.

glasscontainer_forsopling

Og så en liiiten påminnelse:

 1) Avfallet må plasseres i en dunk eller i en container, IKKE utenfor…(eller et annet sted). Er det fullt må avfallet taes med tilbake og den som eier containeren varsles slik at man får tømt. Husk også at mange beholdere er ment for spesielle avfallstyper.

 2) Bruk det tilbudet avfallshåndteringstilbudet som er ment for deg. Det er ulike servicetilbud mot ulike målgrupper; en restavfallscontainer for turister og andre reisende er ikke ment for deg som bor her fast eller har fritidsbolig i området. Og da tenker vi ikke ispapiret eller drikkeflaska som du bruker når du er på tur, men restavfallsposen og større kvanta avfall som oppstår hjemme eller i fritidsboligen.

3) Sikre løsøre i vær og vind, inkludert å påse at lokket på dunken er helt nede. Og rydd opp etter deg, hvis uhellet er ute.

 

Ta vare på naturen – det er den eneste vi har!
(og bli gjerne med på en ryddedugnad:-)

Nyt våren – grønt er håpets farge!
Heldig vi som har 4 årstider:-)

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet