15apr2020

Har du noen gang funnet en plastiglomerat?

Og om du lurer på hva det er, så er det «menneskeskapt geologi» som til forveksling ligner ekte steiner, og det er til tider ganske vanskelig å se forskjell på den ekte og den falske «steinen».  På grunn av at den falske er laget av plast, blir de avslørt av vekten når man tar på dem. Plastiglomeraterer er også gjerne glattere og varmere i hånden enn ekte geologiske steiner.

Hvordan lages iglomeratene?
Glomeratene oppstår når plast brennes eksempelvis på bål. Det kan også oppstå ved skogbranner, brann på avfallsdeponi eller ved vulkanutbrudd, hvis plast blir antent. Det betyr at de også kan finnes på fjellet og i skogen, like gjerne som ved strandkanten.

Navnet gjenspeiler det som skjer når plast brennes i naturen. Smeltet plast drypper ned til bålets laveste punkt, hvor den varme plastmassen blander seg med sedimenter som steiner, sand og skjellsand, strå, småkvist, kull og andre mer eller mindre forbrente biter av plast. Når plasten kjølner, er glomeratet ferdig dannet.

Siden det har vært en ukultur, i tidligere tider, med bålbrenning i fjæresteinan her nord, kan det nok tenkes at noen iglomerater har funnet veien til havet og kanskje til en annen strand. Vi i Clean Up Lofoten har iallefall funnet èn- som vi mener å huske ble funnet på yttersida av Lofoten. Det var forøvrig kaptein Charles Moore som første gang identifiserte og og forklarte plastiglomerater i 2006, på Kamilo Beach, Hawaii.

Klarer du å se forskjell?
Plastiglomeratene kommer i alle størrelser, farger og fasonger. De største kan veie flere titalls kilo, og de minste bare noen få gram. De vanligste fargene er nyanser av grått, fra helt sort til lys grå. De kommer sjelden i sterke farger. I havet slipes og poleres plastiglomeratene gradvis til de til sist minner om elvegrus og små elvesteiner, og de kan faktisk være vakre å se på.

For å effektivisere jakten på plastiglomerater er det lettest å lete etter dem langs strendene om natten, når man benytter infrarødt lys. Dette rådet er vel neppe testet ut i midnattsolens rike… men kanskje hvis man finner en særdeles lett «stein» kan man ta de med til et mørkt rom å teste.

Lykke til i jakten – og det hadde jo vært fint med tilbakemelding om noen finner dette her i Lofoten:-)

 

Monica

 

Fakta/Kilde: Prestgaard Andersen 
Bildet i toppen er fra Prestgaard og Andersens utstilling på Hold Norge Rent konferansen 2020
Nærbildet i teksten, er den vi fant langs vår kyst.

 

 

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet