20jul2016

Brennheit – og svært aktuell!

Nei det er ikke solskinn eller sandstrand jeg snakker om (til det er det vel ikke akkurat vært vær til så langt i Lofotsommeren). Jeg snakker ikke om grillpølsene heller – men respekten. Og det store spørsmålet hvor ble den av? Engangsgrillen er ikke et problem fra min «marint-avfall-vinkel» – sålangt er det bare ryddet 20 stykker som er registrert på 28 tonn. Men det blir et problem når du hører at barn har brent seg på grillen fordi den er gravd ned i sanden – varm!  Eller at folk på tur snubler i de fordi grillene ligger tildekket i stranden på en liten ganske urørt holme. Er det virkelig mulig!?!  Man kan liksom ikke ta med seg engangsgrill, mat og utstyr på tur ut i naturen – å forlate det som forsøpling etterpå. «Ikke la det bli igjen mer enn dine fotavtrykk» er vel en god tommelfingerregel, enten man skal erobre små eller store fjell og kanskje noen strender.

Det handler om å vise respekt. Respekt for naturen, for andre som bruker naturen. Hvordan man viser respekt? Tja, hva med beundring? Hva med å «se» detaljene og lære å sette pris på dem? Hva med å la noe være i fred? Hva med forståelse, for at naturens syklus og at økosystemene har en mening? Hva med forsiktighet og «føre-var»? Det er ikke lett å være liten humle, eller meitemark i 2016 – men det blir neimen ikke lett å være oss heller hvis de forsvinner.

Så i dag vil jeg si:

Ta deg tid til å nyte og sette pris på – ikke ta alt som en selvfølge.  Rekreasjon og turer i Lofoten er ikke bare «been there, done that». Er det motivasjonen din, da vil du trolig gå glipp av det viktigste 😉 Lukk øynene og nyt lyden av summende insekter, måkeskrik, bølger som slår og din egen pust – bare være, og ikke strebe. La tankene vandre.. og drøm en drøm om den vakre naturen vi har rundt oss. Og når du er klar til dra hjem, blir både engangsgrillen og annet avfall så klart med tilbake til nærmeste avfallsbeholder. Og i tilfeller der «nøden kaller», husk sjekk kartet vårt over hvor det er offentlige toalett! Forlat turløypa /området i samme stand som du ønsker å finne den selv.

Fortsatt god sommer! 😉

Monica

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet