29aug2016

Bill. mrk funnet

I går fant jeg kr 2,50 på vegkanten i form av en tom 1,5 liter tom colaflaske. Ved glass- og metallemballasjecontaineren ved kontoret finner vi ofte tomme vinbhkartonger med Lindemann hvitvin, en gang hadde noen tømt masse plastbokser midt på en parkeringsplass. Flere ganger har jeg hørt rykter om én (evt. flere) som kjører svarte sekker med søppel til Skreda. Og jeg har selv sett stoppeplasser ved veien med en brukt bleie pent dandert mitt på… Eller hva med de som kastet hageavfall i plastsekker i vegkanten. Det merkeligste var kanskje likevel den BH’n som lå midt i vegbanen…  Siden forbrukeradferd engang stod på skoletimeplanen blir man kanskje litt preget, men jeg lurer så veldig på HVEM du er? Eller dere da – siden det trolig er flere av dere, hva er fellesnevneren. Mest av alt lurer jeg på HVORFOR du ikke kunne ta med deg det du mistet til en avfallbeholder?

– En ting er iallefall sikkert, alle enhetene som er «mistet» inneholder helt eller delvis plast (trolig også undertøyet).
Den som har «mistet» har trolig ikke fått med seg at plast ikke hører hjemme i naturen, heller ikke at det skaper mye krøll.
(Det er selvsagt en mulighet for at vi er svært konspiratoriske, og at vi bare later som vi kildesorterer – det fungerte jo før i tiden også når alt gikk på ei dynge…. Selvsagt kan det jo finnes små grønne menn og troll som spiser den ene sokken i vaskemaskinen også, man kan jo som sagt ikke vite 100% …..Derimot trodde man engang at jorda flat, men det er vel ganske udiskutabelt at den alltid har vært rund hvis vi tenker oss om.  Fakta har altså endret seg, mens faktum alltid var det samme. Så om det det finnes rom for tvil, så er det ikke her vi skal la tvilen komme til gode – men derimot blankpolere føre-var prinsippet. For selv om det er lathet eller uvitenhet som er årsak til uviljen om å rydde opp etter seg, så kommer man ikke utenom at det har konsekvenser for livet i naturen, pssst: som vi er en del av – Ja så var det sagt!)

– Alle tilfellene (ved unntak den bleien) er på Vestvågøya i Lofoten – men du har nok dine like menn/kvinner i andre kommuner.
Men det kan selvsagt være både lokale og tilreisende (gjennomreise)

– At det er håp for dagen i dag.
Om du ikke vet, så har du ikke noe reelt valg – men når du får informasjon og kunnskap så får du også et valg. Et valg om å gjøre det rette, eller la være.  I tillegg så kommer man et godt stykke på vei med sunn fornuft!  Og mange i Lofoten har tatt det valget, for det ER mindre avfall å se i grøftene, det ryddes mye langs kysten vår og det er færre bål å se (selv om vi opplevde det største vi har hørt om, på St. Hans i år). Prosjektleder’n er absolutt stolt det mest av tiden<3

 

Monica

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet