11nov2016

Alt går i syklus og litt håp!

«What goes around, comes around» er et uttrykk som er ubehagelig passende i disse tider.  Det er morgenstund, håret er nyvasket og kaffen varm men gullet i munn lar merkelig nok vente på seg. I stedet sitter man med en ekkel smak og et spørsmål om hva gjør vi nå? Forskere har funnet gift fra blant annet sjampo, balsam og såpe i norsk ørret. Det er innsjøer det er snakk om, men at vi vet at det er like mye siloksaner (D4, D5 og D6) i sjampoen vi har når vi bor ved kysten…  Fra før vet vi at medisinrester, narkotika, koffein og hormonpreparater går gjennom kroppene våre og havner i kloakken. Illusjonen om en ren natur er forlengst død, men drømmen om å få den ren igjen engang må vi holde liv i.

Og jeg våger å løfte den drømmen – jeg har tro på mennesket og hva hvert enkelt individ kan gjøre når man har staket ut kursen og slått på motoren. Drivstoffet er blant annet kunnskap, fornuft og resultatet er handlekraft. Jeg våger å tro fordi jeg har sett! På nyåret i 2011 var det ikke så mange som snakket om marin forsøpling i Norge. Selvsagt har det blitt ryddet før det, og avfallet har iallefall blitt observert, men om du googlet fant man knapt en artikkel om det. Rapporten «Kunnskap om marint søppel i Norge 2010» ble publisert, noen bilder tatt utenfor Tromsø formidlet i en artikkel i Kretsløpet som igjen førte oss sammen med Hold Norge Rent. Vi ble en pilot på strandrydding, sammen med blant annet Iris i Bodø. Resultatene kom og motiverte til mer rydding og i år er det i Norge gjennomført 1364 ryddeaksjoner og samlet inn 377 tonn marint avfall!!!  Det har kommet midler til arbeidet over statsbudsjettet som Miljødirektoratet formidler, og det utredes miljøbase i LoVe av Samferdselsdepartementet, OG det er økende interesse for problematikken i svært mange fora! Det løftes i flokk, og det er kjempespennende å være med på, og ikke minst se når denne «bevegelsen» også overføres  til andre områder!

Resultatet er ikke en mann eller kvinnes verk, men et resultat av mange menneskelige brikker som har gjort uttrykket «levende steiner» og «han er hodet, vi er kroppen» svært visuelt også utenfor kirkerommet. Det er like aktuelt for samfunnet vårt i dag. Du er en del av det, derfor har dine handlinger av betydning. Selvsagt skal vi ikke slutte å vaske håret, men vi kan velge produkter som ikke inneholder miljøgifter og hormonhermere, vi kan tenke igjennom hva som er «fint å ha» versus «må ha» før vi kjøper, vi kan kildesortere og vi kan informere om de konsekvensene som vårt forbruk medfører.  Du skal gjøre mot andre slik du vil at andre skal gjøre med deg, kalles vel ikke den gyldne regel uten grunn.

 

Ønske dere en vakker helg og husk å smil med hjertet!

 

Monica

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet