20apr2020

Rusken og strandrydding under korona

Så er vi igjen inne i den den flotte tiden igjen – hvor den første hestehoven unektelig bringer bud om vår  – og småfuglene tryller frem de lekreste melodier!  Kveldene blir igjen lyse og fine, og vi gleder oss til fine stunder med sol, både dag og natt.

Været hittil i år har vært preget av flere stormer og mye vind, og det har brakt med seg mye avfall til våre strender og kystlinje. Sannhetens time er kommet også hva avfall langs veiene våre angår. Våren er også ryddetid, selv om vi i år ikke kan samle flest mulig, men må følge FHIs råd om max 5 personer samlet, eller de personer som holder til i en husstand! Husk også å holde avstand, helst 2 meter.  Siden mange som rydder erfaringsvis rydder i mindre grupper og at det er stort område å rydde på – legges det tilrette for rydding også i år.

LAS sine 4 eierkommuner har forskjellige håndtering av vårryddingen, eller Rusken som vi også kaller den. Og husk, det er bare gjennomsiktige sekker som gjelder!

Vestvågøy kommune: 27.april – 15. mai
Ta kontakt med kommunen servicetorg@vestvagoy.kommune.no   
Oppgi på mailen hvem som er koordinator for aksjonen og hvem som skal levere avfall på miljøstasjonen. Si også hvor mange sekker du trenger for å rydde i, så blir det avtalt når disse er klare til henting. Avfallet må leveres innen kampanjeperioden er ute.  Finner man dumpet avfall/store mengder, ta kontakt med kommunen før dere begynner å rydde opp.

Når avfallet leveres til miljøstasjonen er det fint om trevirke, EE-avfall/hvitevarer, metall, dekk og snurrevad/garn leveres separat fra øvrig avfall.

Flakstad kommune: Før 15. mai
Lag og foreninger som ønsker å rydde, kan melde seg på ved å ta kontakt med servicetorget på tlf: 760 52 201  Avfallet leveres til miljøstasjonen, eller Flakstad kommune kan bistå med transport av avfallet etter avfallet, dersom avfallet samles på en plass. Finner man dumpet avfall/store mengder, ta kontakt med kommunen før dere begynner å rydde opp. Se mer informasjon på kommunens aksjonsside.

Moskenes kommune:
Ta kontakt med servicetoget på tlf: 760 53 100

Vågan kommune:
Ta kontakt med servicetorget på tlf: 75 42 00 00

Strand og kystrydding i regi av Clean Up Lofoten:
Det er også mulig å rydde strender og kystlinje for eierløst marint avfall også i år. Ta kontakt med Clean Up Lofoten/LAS, så får du sekker og informasjon. Hvis det er behov for transport av avfall, må dette også avklares på forhånd. Vi tar i mot det rydda eierløse avfallet gratis, når du registrerer på skjema hva du har funnet. Denne registreringen bidrar til viktig folkeforskning, samt gir oss en indikator på hvor vi skal sette inn støtet med tiltak av forebyggende arbeid.  Se også vår info om strand og kystrydding.

Vi får ofte spørsmål om vi vet om områder hvor det bør ryddes, så tips oss gjerne.  Etterhvert som vi får meldinger, vil vi også legge ut en liste over hvor det er ryddet og tips til hvor det bør ryddes.

Husk vis hensyn til hekkende fugl og spør grunneier først, om du ønsker å rydde på annen manns(/kvinnes)grunn.

Det er viktig å huske at ryddeaksjonen IKKE ER OVER før avfallet er levert til godkjent mottak. Det betyr at hvis man har ryddet og forlatt avfallet  uten å sørge for henting eller registrering, så er man selv med på å forsøple. Clean Up Lofoten tar kun ansvar for de ryddeaksjoner som er meldt inn til oss. Gjensatt avfall blir i praksis derfor bare et problem for grunneier – så vi ber deg innstendig om å ta kontakt med oss eller i det minste sette deg inn i den informasjonen om de kriteriene vi har før du begynner.

Takk for at du bidrar til årets vårrydding i Lofoten!

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet