20des2016

Nåde i lige måde – God Jul!

For et år, for en innsats – 43,8 tonn innsamlet marint avfall fordelt på 944 personer (rapporten er klar), og en miljøpris fra Vestvågøy Kommune er to av de tingene vi i Clean Up Lofoten skal huske 2016 for. Vi gleder oss over mottakelsen som Clean Up Lofoten har fått, over enkeltpersonene som ivrer for å få kystlinja ren, over offentlige aktører som har tro på oss og bidrar med midler og Kystvakten som har bidratt med muskler.  Prosjektlederen er stolt over innsatsen og gleder seg over resultatet.
Det er den ene siden av saken…

På den andre siden havner fortsatt mye avfall ute i naturen, vi ser bilder fra steder som er svært forsøplet, surferbølger med masse små plastbiter og andre fragmenter. Dette er én menneskeskapt tilstand som truer verden. I tillegg forteller nyhetsbildet oss om krig, terror, sult, hat og nød… vi har hørt om de klima-deprimerte og at man lett blir motløs av all elendigheten man hører er lett å forstå.

Vi står ovenfor en ny jul, og for meg er jula blant annet hvit av snø, barndommens jul. Sånn er det ikke lengre…snøen kommer og går på grunn av klimaendringer.

Det er ikke fordi «vi fortjene det» at jula kommer, men likevel skal vi nyte en julehøytid. En jul, forhåpentligvis fri for stress, der vi har tid til å se hverandre, gå på besøk, le sammen og spise masse julemat – vi skal gjøre det fordi det er godt for oss. Vi skal nyte, og stikkordet er nåde. Vi har godt av å senke skuldrene, legge bort problemer og utfordringer, og glemme hverdagsjaget for en stund. Vi skal tenne lys, spise pepperkaker, høre julesanger og ha litt dype tanker. Det er viktig å ikke la seg rive ned av motgang, men holdes oppe av håpet. Fest blikket på det som er bra, ha tro på at det blir en ordning og se lengre enn den første motbakken. Fordi det du velger å tenke, påvirker deg som person! Dere vet «hva hjerte er fylt med, renner munnen over med».

Det finnes veldig mange miljøsaker (og andre gode saker) å kjempe for, men bakgrunnen til at jeg har skrevet dette med fokus på «vi-nivå» er at det er mennesket som er i fokus. Havet blir ikke rent over natta. Forsøplingen er summen av uendelig antall menneskers enkelthandlinger (fritt etter Bo Eide). Menneske – meg og deg – våre kjerneverdier som legges til grunn for våre handlinger, er det viktige. Ikke akkurat bare nå og ikke bare i enkeltsaker, men som en rød tråd på livets landevei. Derfor vil havet og naturen vår bli ren på grunn av våre samlede handlinger og holdninger. Det begynner med deg- og hva du ser…

Jeg har lyst til å dele dette diktet med dere. Jeg vet ikke hvem som har skrevet det, jeg ser det er flere versjoner også, men det var slik jeg lært det i min ungdom. Et lite mantra i adventen, om rikdom i hverdagen.

Kan du smile gjennom tårer,
når din drøm blir kunst til støv?
Kan du atter skimte våren
gjennom høstens gule løv?
Kan du tåle sorg og smerte,
krig og urett, hån og svik
uten bitterhet i hjertet,
er du meget, meget rik.

Og med ordene «det er alltid håp» ønsker jeg dere en riktig god julehøytid og et fredelig nytt år. Ikke glem å ta vare på naturen, kildesorter, rydde batterier etter nyttårsfeiringen og vær raus med gode klemmer <3

Jeg håper på et økosystem i balanse, og snø på julaften (samt mange juleklemmer)!

 

Monica 🙂

 

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet