28apr2017

Mai vår – lys og klår

«Ja, vi elsker dette landet» er nasjonalsangen vi i sammen synger – i kor – denne mai måneden hvert eneste år.

Men hva betyr det egentlig å elske sitt land? 17. mai – vi kler oss i bunad og dress, og går i tog for…… at vi ble et fritt land! For at vi fikk en grunnlov i 1814 – et uavhengig Norge!
Hipp hipp hipp – hurra! Hvor viktig er det dog ikke å rope hurra for friheten, og ikke bare fordi det er sånn man gjør i barnetoget? At ordene er levende med mening for oss, og ikke tomme.

«Å elske» er et verb i presens, det er noe man gjør -en følelse,  men det kan vi vel også sees igjen i dennes væremåte? Hvilke handlinger man legger til grunn, er vel litt opp til hver enkelt. Men for meg handler det om respekt! Det handler om å respektere demokratiet, lover, regler og ikke minst verdier. Det betyr ikke at man alltid trenger å være enig. Det er lov å prøve å forandre – men det handler alltid om å være ekte. Det handler om å se lengre enn eget beste og hva som er komfortabelt. Det er en helhet som vi er en del av – som individ og menneske  – og som lokalsamfunn.

Lofoten – hva er det som er så spesielt med den? Hva elsker vi med dette biten av landet vårt? For mange er nok fjellene, havet, lyset, fisken og engasjementet blant folk, en del av «elsker-Lofoten-vokabularet.  Den er storslått, denne naturen – enten du har kikkert eller mikroskop. Mangfoldig, vel-dreven og eldgammel – inntil nå, de siste cirka 50 år, hvor vi har forsøplet denne kloden.

Hele verdens befolkning bruker mer enn jorden kan produsere. Hvert år bruker vi ressurser tilsvarende 1,6 jordklode. Hvis alle skulle vært på nivået med oss i Norge, ville vi brukt 2,8
Å elske er ikke å utnytte, men å ta vare på. Å elske er ikke å overhøre, men å lytte til. Å elske er ikke å søke sitt eget, men å gjør det man kan for at den/det man elsker har det bra!

Hva skal til for at Norge (og Lofoten) skal være bra?
En ren natur selvsagt, et samfunn hvor vi kan produsere ren og trygg mat, både til lands og til vanns!
Et lokalsamfunn som bryr seg og får til ting, sammen – og der enkeltpersonene også har det bra!

Å elske Norge når vi bruker for mye av dennes ressurser, kan f.eks være 1) å redusere vårt forbruk, 2) sørge for at det vi bruker kan materialgjenvinnes og 3) produsere minst 1% av alt du spiser selv (urter, poteter, gulrøtter, jaktbytte, fiske osv) med andre ord; ekstremt kortreist mat!
Å elske Norge når naturen er forsøplet, kan f.eks være 1)  Å plukke opp og rydde det man selv mister, 2) delta på en ryddeaksjon eller flere, og 3) gi beskjed til kommunen om dumping av avfall og ulovlig bålbrenning.
Å elske Norge når ……………………Du utfordres herved til å tenke igjennom hvilket samfunn og hvilken natur du vil ha, og så lage en liste på hva du kan gjøre for å få det til. Hva du legger i å elske vårt land og våre verdier.

Bildet er av en installasjon av marint avfall (der noe blant annet er plukket i Kvalvika i Flakstad) av kunstneren Lisbeth Skranes ( som har tilknytning til Lofoten). Det er Jørn Adde som har fotografert verket med tittelen, som heter «Norge i rødt, hvitt og blått».

Moralen er; opp av sofa’n og engasjer deg/bry deg – og «kjemp for det som du har kjært» 🙂

Ønsker deg også en riktig fin mai, håper du får med deg både hornmusikk, hestehov, den første softisen, bunad, det norske flagg, dugnad, lysere kvelder, og at du kjenner lovnaden om en sommer rett rundt hjørnet:-)

Monica

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet