8okt2015

Lofoten har blitt litt renere<3

I går var jeg sammen med Lofoten Explorer og elever fra Folkehøyskolen i Kabelvåg på «tokt» til to øyer på Risvær ved Digermulen! I strålende solskinn ble to øyer ryddet for marint avfall. Det var mye gammelt, blant annet et lite kjøleskap og masse isopor som faller fra hverandre «nesten-bare-ved-at-man-tenker» på å plukke det opp! Isopor topper statistikken av funn i Lofoten, og da er det bare de bitene over 10 cm som blir tellet – skulle jeg teller alle de under den størrelsen, så ville det blitt  vesentlig mange flere. På statistikken i år nærmer vi oss 6000 registreringer! Puh! Og bare så det er sagt, det er kort vei til isoporen blir nesten umulig å få ut av naturen. Flott innsats var det i alle fall av ungdommene – og takk til både de og Gunnar som førte båten!

Med gårsdagens to øyer har vi kommet opp i 74 ryddeaksjoner i år! Mine gode kollegaer i Lofoten Avfallsselskap har laget et kart hvor alle ryddeaksjonene og stedene er merket med en blå kartnåler! Det var veldig hyggelig 🙂 I tillegg er også aksjonene som har vært utført de 4 forrige år, også merket – i hver sine farger. Det er mulig man har blitt litt «miljøskadd» av arbeidet, men det er svært interessant å se hvor aksjonene har vært, og hvordan store strekninger nesten er dekket av ryddeaksjoner!

Jeg er i alle fall utrolig stolt over Lofotingenes engasjement for et rent Lofoten!  Det er gøy å være prosjektleder da;-)
En annen god sak var også at det er satt av midler i statsbudsjettet til arbeid med marint avfall også i 2016! Det lover bra for fremtiden!

Årets ekstraryddinger med RIB på utilgjengelige steder, utgifter til mottak av avfall, kystkartlegging og workshop med fiskeri- og havbruksnæringene er alle resultater av midler som ble utdelt i 2015.  Men kjære regjering – dere må gjerne sette av mer, hvis dere vil ha det helt rent og flott rundt kysten vår!

Nå er jeg glad for at årets svært lange ryddesesong går mot slutten, og med tallene på plass blir det rapportskriving fremover!

Keep up the good work!

Monica

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet