16jun2017

Jeg gikk en tur på stien, og søkte skogens ro

Da fant jeg da på stien: eh…snus….er det noen som har blitt litt ko-ko?

I en tid da man tror folk begynner å ta ansvar for avfallet sitt, får man noen tilbakeslag – men dette er kanskje et utslag av at toleransen MOT forsøplerne har blitt vesentlig lavere i utgangspunktet enn at den gruppen som henger» igjen og ikke har skjønt det ennå», er like stor (men når gatekjøkkenemballasjen «flyter» etter en helg hvor folk har hatt det tilsynelatende gøy, så begynner man faktisk å lure…)

Noe å glede seg over
Nok om det. Det er fredag, det er helg og da skal man heller finne noe å glede seg over. Og det jeg gleder meg over i dag er engasjementet og at forsøpling har blitt agenda i mange forum. I forrige uke tok jeg turen til Svolvær 2 ettermiddager på rad for å spre det glade ord rundt tematikken forsøpling. Først traff jeg en gjeng trivelige pensjonister i Pensjonistuniversitet i Lofoten! Pensjonister – en flott ressurs i dag, de er spreke, de har sett samfunnet endre seg over tid og har masse å bidra med til den yngre generasjon. Ungdom – spør – lytt og lær! Det var ikke miljøaspektet som var motivasjonen for å lære søm, fin sløyd, matlaging fra bunnen og at det grunnen ikke var greit å kaste mat. Den kunnskapen de fikk, er imidlertid perfekt å anvende i dag innen redesign og prekevering av restemat! Den eldste strandrydderen som vi vet om i Lofoten i årets rydding er 83 år(!) og har ryddet hvert år siden vi begynte i 2011.

Deretter deltok jeg på åpent møte til Arbeiderpartiet under tema «Et renere Lofoten – en privat sak eller et offentlig anliggende?» Her var også Sølvi Stemland
Sameien som koordinerer Miljøpatruljen i Vågan. Forøvrig et flott tilbud for ungdom til å komme ut i arbeidslivet, og ta ansvar – i tillegg til at det ryddet herreløst avfall bort fra både sentrumsgate, idrettsplass og byggefelt.   Og til svaret på spørsmålet sier vi som Ole Brum: «ja takk, begge deler».  Kortversjonen er at folket må ta ansvar for å få avfallet til godkjent mottak og ikke misbruke løsninger ment for andre gruppe. Foreldre har et ansvar for å lære opp barna sine til å ta vare på avfallet. Barnehage og skole kan støtte opp, men foreldrene må nok finne seg i å være forbilder 🙂 På den andre siden må det offentlige også legge til rette med løsninger. Dette var kortversjonen, som Lofotposten også har oppsummert.

En gladnyhet er også at vi skal få fortsette arbeidet vårt med rydding av utilgjengelige steder. Miljødirektoratet har tildelt oss 1 mill kroner som vi skal bruke i samarbeid med andre aktører. Siden SALT Lofoten også har fått en god bit av midlene, har vi tro på at Lofoten i løpet av høsten vil bli det reneste den har vært på lenge!

I dette øyeblikket er vi også så heldig at KV Magnus Lagabøtes dyktige mannskap er ute og får brynt muskler på masse marint avfall fra Helle, Refsvika, Stokkvika (og kanskje Kvalvika) som er ryddet på yttersida så langt i år.

Vi gleder oss også over at vi er oppe i 57 ryddeaksjoner i årets strandryddeaksjon – og at over 600 har deltatt i ryddingen – og vi er enda ikke ferdige. Så om du vil rydde – hent ut skjema, registrer hva du finner og lever på miljøstasjonen. Eller ta kontakt med oss på forhånd hvis du har behov for transport.

Gledelig helg!

 

Monica:-)

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet