7feb2017

En sekk med plast

Sola farger fjelltoppene i rosa, og man har mest lyst til å springe ut i naturen og bare nyte lyset, stillheten og glede seg over at dagene blir lengre. 2017 – hvilket år det skal bli! Forventningene er store på mange plan! Hvorfor februar er så fin, er ikke bare fordi man har bursdag, men man er akkurat ferdig med rapportering og status arbeid fra året før. Excel-ark kan lagres og 2016 arkiveres, mens man kan ta fatt på nye muligheter og planer for alle de dagene som vi har foran oss. <3

Hva skal vi gjøre nå? Jo strandrydding er jo selvsagt på agendaen, i tillegg så har vi startet året med å fortsette arbeidet med løsninger for mottak av avfall i havn. Videre nå i februar skal vi straks ta fatt på en informasjonsbrosjyre mot fiskere, hvor de kan finne mye nyttig stoff. Kartet som er rettet mot turister og hvor de kan finne avfallscontainere og tømmesteder for caravan, er inne i fase 2 der vi skal legge på filter slik at det blir enklere å benytte. Og så kommer det mer etterhvert:-)

En sekk med plast, altså magesekk, ble den «nyheten» som preget mediene i forrige uke, skjebnen til gåsenebbhvalen er noe «alle» har fått meg seg. Mange har blitt sjokkert eller rystet, men neppe vi som har jobbet med marint avfall en stund… Plastforsøpling utgjør en kjempetrussel og dette må ikke bli en ny  «Titanic», (som et bilde på situasjonen…), for jeg vil heller ha prøvd og tapt, enn ikke å ha prøvd i det hele tatt; vi må i fellesskap få avfallet ut av naturen og håpe den igjen kommer se i balanse. Jeg håper det skaper motivasjon til bidra.

«Leave nothing but footprints» er et ideal som man burde ha, når man besøker  «utmark». I praksis lever vi av naturen og må nok både få og gi for at kretsløpet skal holdes ved like – vi dyrker jorda og høster av fersk fisk, vilt og multer – så kanskje er det respekten vi skal blåse støvet av?!

Det er et uttrykk som som heter å «spise med andakt», det betyr vel ærbødighet eller å skatte høyt det man spiser. Å kaste mat det var i tidligere tider naturstridig, man skulle nytte alt og sløsing var fy. Dette er derfor en oppfordring om å verdsette ren mat og kortreist mat, fordi det er DETTE det egentlig handler om! Det handler om at alt liv på jorda trenger ren mat for å vokse, virke og overleve. Ikke bare jeg og du, men også meitemark, hval, spurv, skrei og kråke.

WWF har beregnet av vi bruker 1,6 av de ressursene som produseres på jordkloden hvert år, man skal ha sovet mye i mattetimen for å skjønne at det ikke går opp. Og det snakkes om økologisk kollaps.

«A great man (woman)» er kanskje ikke den som har vokst seg mektig på penger, men derimot den som er raus, deler og forvalter det han/hun har blitt satt over  – og som gjør det med tanke på bærekraft, tanker om langsiktighet og medmenneskelighet. Med andre ord med hjertet på rette plassen!  Tenk selv, hva er det du verdsetter?

Jeg har akkurat vært på en utdanningsmesse for ungdom, der en ung dame fortalte at hun ble så sint hvis noen satt på med henne og hentydet at de ville rulle ned vinduet for å kaste avfall ut av bilen. Go Girl! DU RULER  – vi trenger flere som deg, som sier i fra fordi du bryr deg!

Ja, dette skal bli et godt år! 2017, asså – fordi vi har så mange flotte folk i Lofoten som bryr seg om naturen:-)
Ønsker alle en fin dag, og nyt øyeblikkene!

 

Hilsen fra en forventningsfull

Monica 🙂

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet