5aug2016

«En blind mann på kaia»

I disse sommertider er det tid for å gjøre ting man ikke rekker ellers i året, og det se etter nyhetsoppslag om oss i gamle aviser, er da en av dem. Det hender det øyet legger merke til noe annet….i Avisa Lofoten den 27.01.16 står det under Meninger:» Om en mann står å ser på at at en blind mann faller utenfor ei kai, hvem har da skyld i fallet? Det er slik at om vi slutter å bry seg, så har man like stor skyld i utfallet som de som utfører det».

Akkurat i dag synes jeg det er et godt bilde på samfunnet vårt, for hvor går skjæringspunktet mellom hva vi kan tolerere versus frykten for represalier fra de man måtte tråkke på tærne? Er det greit å si fra? «Unnskyld, men du kan ikke brenne den sofaen på bål». «Hei du, du «mista» noe søppel  ut av bilvinduet». Hvordan reagerer folk når de blir korrigert? Med forståelse, ved å unnskylde seg/skylde på andre, eller ved å bli sint og «ta igjen»?

Vi har hørt om vaktmesteren som kostet opp innholdet fra askebegeret som ble tømt på bakken, kjørte etter bilen hvor det kom fra, stoppet og tømte innholdet ut i bilen. Eller i disse tider hvor man lett kan søke opp telefonnummer etter bilskilt, hvor folk har sent SMS og informert om at dumping av søppel ikke er OK. Flott, nok er nok – det må være lov å si ifra. I avfallsselskapet gjør vi det riktignok ikke på den måten – selv om vi også blir irritert (- spesielt over folk som dumper restavfallsposen utenfor glass- og metallemballasje containeren!!!).

Vi har tro på kunnskap og informasjon. Med kunnskap så vil konsekvensen av handlingen bli kjent – da står vi hver og en på valg. Vi kan kan velge å gjøre det rette – eller la være. Når det kommer til forsøpling og miljø – vil vi gjerne være som den «mannen» som bryr seg ved å forsøke å få stoppet fallet. Vi kan faktisk ikke la være – fordi konsekvensene er så store.

Gjennom strandryddeuka  i Lofoten, bransje tilhørighet, og egen erfaring høster vi kunnskap, som blir informasjon vi kan dele – for å øke kunnskapen hos flere.  Vi er med å gjøre Lofoten til et renere sted. Handler lokalt -og tenker globalt.

Så til deg som leser dette, stå på!
Vi har ikke råd til å «miste» naturen vår!

 

God helg!

 

Monica

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet