16des2015

Der hvor det er vilje, finnes alltid en vei…

Det er advent, eller ventetid på godt norsk, og det er ikke bare på hjemmebane vi vil bli ferdig til jul. Etter hvert blir vi klare til å ta fatt på et blankt og friskt år med nye utfordringer og ikke minst muligheter! Juleferien er som å komme hjem i havn, og neste år høres så uendelig langt unna enda… først skal vi kose oss, lade kroppen, og kjenne på julefreden før vi begynner å tenke etter på hva vi skal bli bedre til neste år.

Ta steget og hevet banneret; Lofoten skal være fri for forsøpling!
Pr. i dag har 16 bedrifter allerede har gjort akkurat dette for 2016-2018. Ved å ta et steg frem har de vist at de har vilje til å få bukt med dette  forsøplingsproblemet. Noen av disse Clean Up Lofoten partnerne vil bidra med direkte støtte, slik at det også blir midler som muliggjør arbeidet med nye tiltak, både forebyggende og opprydding fremover. Vi skal stolt kunne vise frem at Lofoten har både en flott natur og innbyggere/næringsliv som er klar over hvilken perle denne øygruppen er, og at den må bevares ren for fremtiden!

I 2015 har vi ryddet opp over 72 tonn jernskrot og 25 tonn marint avfall, i tillegg kommer vårryddingen med 11,3 tonn!

Til sammen utgjør det 108 tonn avfall! Mye av dette avfallet er gammelt, og det er godt å få ryddet det opp.

Dette er mengder og et volum som vi håper vil avta, av den grunn at det kastes mindre avfall på feil sted, men vi vil nok trenge dugnadshjelp noen år enda! Clean Up Lofoten vil være med å stoppe den delen av kilden som primært er svært kortreist, ettersom den oppstår i regionen. Men vi håper at tallene og kartleggingsarbeidet også kan benyttes utenfor Lofotens grenser.

Enten vi snakker om mørketida eller adventstid, så er det å tenne lys en gjenganger. Og lys gir håp og glede.  Og det gledes fordi vi har fått så positive tilbakemeldinger på å ta tak i forsøpling som problematikk, for at så mange irriterer seg når det forsøples og sier at det ikke er greit, for at så mange bidrar i praktisk rydding og for dere som har blitt våre partnere så langt. Responsen gjør oss ydmyke, og vi takker for tillitten. Tilbakemeldingene styrker også vår tro på et Lofoten fritt for lokal forsøpling – en dag om ikke så veldig lenge…. Avfall som kommer langveis fra må vi nok leve med en stund fremover, men det er viktig å få ryddet dette opp.

Våre partnere som allerede har signert avtale for 2016:
A. Berg AS, CR1.no, Esso Vestvågøy, Kystverket Nordland, Lofoten Sveiseindustri, Lofotregnskap, Lorentzen Hydraulikk, Mesterbygg Lofoten, Nordnorsk Brønnboring, Råfisklaget, Schj. Salomonsen, Sparebank 1 Nord-Norge, Statoil Svolvær, Thors Varetransport, Vågan Elektro og Vågan Havnevesen. Du kan lese mer om de på nettsiden om partnerene, bare klikk på logoen. I 2015 har det «kun» vært Toyota Nordvik.

Og vil du også bli Clean Up Lofoten-partner? Ta kontakt med oss

I 2015 fikk vi starthjelp med midler fra Fylkesmannen i Nordland og Miljødirektoratet! Vi har lagt grunnlaget for Clean Up Lofoten, og kommet i gang med tiltak, som vi også skal fortsette med i 2016.

Takk til alle som har vært med i 2015 og vi gleder oss til videre innsats i 2016!

Ønsker deg en riktig god jul!

Monica og Jan Ivar

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet