30apr2018

Bli med på Rusken!

Altså, når lokalbefolkningen bretter opp ermene, så gjør de det til gangs! Heia Ballstad – her har de ryddet sekkevis i helgen og fortsetter i dag!  Og heia Stamsund, som har fylt en container på søndag! (og det er sikkert mange flere også, som jeg ikke har hørt om). Vårrydding langs veier er tradisjon i vårt land! Et sikkert vårtegn og et sosialt tiltak – når naboer og sambygdinger går i lag for å «klargjøre» til sommeren. Kanskje vanker det både kaker, vafler og litt grillmat i samme slengen?

Man blir jo kanskje litt «miljøskadd» av å jobbe med å få slutt på forsøpling, både når man vet hvilke konsekvenser det har for naturen og at vi mennesker som står for denne adferden, og det resulterer i at man også blir utrolig glad når man ser innsatsen som legges ned for å få det rent.

Men også desto mer fortvilet når man ser hvilket avfall som ligger ute og slenger. På fredag var jeg og Marit ute og ryddet litt avfall på veien opp mot Lofothallen. I området ligge både gatekjøkken, privatboliger, barnehage og det er et anleggsområde. Her fant vi 12 stk gatekjøkkenemballasje, 3 snusbokser, 3 sugerør, 11 stk drikkebokser (redbull, øl, battery, mønster, cola og solo) , 5 glassflasker (vin, rusbruks, vodka, smirnoff og julebrus), 4 kartong til sjokomelk/iskaffe, 10 stk emballasje til godteri/is/snaks.

Heldigvis bare 1 bærepose, men litt overraskende: 3 stk ballonger, 1 tablettbrett, 1 ladekabel til mobil og 1 sprayboks. Vi fant 14 små isoporbiter og 1 taustump. Det meste her var altså det vi kaller «på farten avfall» – og mye var relatert til forbruk fra personer som har benyttet gatekjøkken og kiosk. Og der er ikke unikt.  Men det er et forbedringspotensial – og det er masse avfall igjen å rydde, hvis noen føler se «kallet».

På emballasjen fra gatekjøkkenmaten fant vi flere hull, og vi tenkte kanskje at dette var fra fugl som har hakket hull på jakt etter mat.

Det er kommunene som legger til rette for Rusken. Gi beskjed om du vil være med, og hvor du vil rydde. Det er tidsbegrenset, og det meste skal være rent til nasjonaldagen 17. Mai.

For informasjon:
Vestvågøy Kommune: Registrer deg og se hjemmeside

Flakstad Kommune: Register deg og se hjemmeside.

Moskenes kommune:

Vågan kommune:

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet