14aug2019

5 års jubilant – og optimist!

I år er det Clean Up Lofotens 5. driftsår – og vi har konkludert med av forsøpling er ferskvare! Det er ikke bare et uendelig arbeid med nytt tilsig av avfall, for vi har tro på at det faktisk blir mindre avfall på avveie! Det betyr i praksis at vi tenker at etterhvert som forsøpling blir satt på «agendaen» får vi både bedre løsninger og bedre holdninger – slik at andelen avfall som havner i naturen faktisk blir mindre.

Det viktige «navet» som holder partene sammen i lagarbeid
Vi oppdaget også at mellom bransjer, sektorer og kommuner så manglet navet: «avfallshåndteringsperpektivet».  For å håndtere tilretteleggingen så er det viktig at både destinasjons-selskap (reiseliv), fiskere, bønder, havnevesen, offentlig myndighet med flere, jobber i team for å finne felles løsninger på problemet. For å få stoppet kilden til bomullspinner og våtservietter på avveie så må man (i tillegg til gode holdninger til hva man putter i toalettet), ha gode rensesystemer som hindrer at dette havner i det våte element via en do! Og det hjelper lite med containere eller søppelbøtter hvis de ikke blir tømt ofte nok. Her har nok både kommunene i Lofoten, og Statens Vegvesen måttet øke frekvensen av tømmingene av containere langs veier og på populære utfartssteder.  Eller hvordan skal man orientere seg som turist i et land hvor man ikke er lommekjent, og hvor man har en pose søppel man gjerne skulle blitt kvitt? Da kan man ikke dumpe avfallet på noen trapp, på en brannbil eller privat container for den del – man må faktisk finne et sted hvor det er lov og tilrettelagt for avfall, noe man kan se i kartet mot målgruppen turister, med steder hvor man kan kaste restavfallsposen lovlig og uten besvær.

Mye på fem år! 
Det beste av alt er at mange av de tiltakene vi har gjort, egentlig ikke koster så mye i seg selv. Det er derimot mye arbeid som ligger bak – det vi har valgt å kalle koordinering. Det er mange henvendelser, både på telefon og personlig oppmøte, foredrag -og med å bistå studenter. For ikke å snakke om media  – og det er ikke bare lokale aviser som har vært med, her i forrige uke hadde vi besøk av et italiensk TV-team som lager dokumentar. Vi har også flere nasjonaliteter med som frivillige på RIB-turene våre. «Ta vare på naturen» er definitivt et «eksport-budskap».  Vi er på en bølge av gode intensjoner, og vi ser at resultatene kommer.

Det nytter (y)
Vi har ryddet eierløst marint avfall siden 2011 – det er 9 ryddeår det – og vi har gode tallmaterialer fra disse årene over hva som er funnet og hvor det er ryddet. Vi har fått erfaring – for kompetanse er viktig og rutine, men man må også se det i et perspektiv! På fredag kom Kystvakten med ca 10 tonn marint avfall inn til oss, det betyr at vi i skrivende stund er oppe i 256 tonn ryddet inn gjennom alle år. De 10 tonnene var fordelt på ca 73 m3 sekker, men det er fordelt på en lang kyst stripe. LAS tok i 2018 i mot 28 739 tonn avfall – avfall som altså kom til godkjent mottak!

Og det aller mest går heldigvis riktig vei – og jeg tenker at det er viktig å heie på alle dem som leverer avfallet på godkjent måte, som kildesorterer og gjør sitt til at vi får god sirkulær økonomisk tilnærming.

Og motivasjonen er selvsagt; for hver av våre minste i naturens samspill (skru av telefoner og nyt lyden av summing i naturen – ikke ta det som en selvfølge).

Ha en summende flott dag!

Monica

 

 

 

 

 

 

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet