17feb2017

Prosjekt «sjøfarere» – havryddere

Her i Lofoten er strandrydding ganske «vanlig» selv om det er kystlinje nok å ta av. Havrydding derimot, er kanskje et nytt begrep….. De gangene jeg har vært PÅ havet , så har det sett riktig så blått og fint ut – men avfallet som havner i land kommer fra et sted.  Synlig avfall som flyter i vannmassene har vi svært lite informasjon om, og fiskeline er vel også en gjenganger (som blir fisket opp). Vi vet avfall som kommer i redskapen til fiskerne utgjør det et «problem» fordi det ikke er lett å få levert det på land, og de må selv ta kostnaden for det. Det sier seg selv dette ikke er særlig effektivt.

Mål en må derfor være å finne en løsning der fiskerne enkelt kan få levere i land det eventuelle marine avfallet de måtte finne og ta med til kaia.  Med en refusjonsordning må dette være mulig. Det krever igjen dokumentasjon. Dokumentasjon tar oss igjen over til den andre fordelen, vi må vite mer om mengde og hvor det oppstår. Dette er også viktig for å finne løsninger også.

I Clean Up Lofoten ser vi nå på muligheten til å finne en løsning her. Og målgruppen er både deg som fisker på fritiden, er yrkesfisker eller kjører turister rundt for å fiske.

Det gjenstår ennå litt avklaringer før vi kan komme ut med konkret informasjon og evt. omfang. Men om du er en av de som ferdes mye på havet og har erfaring om hva og hvilke mengder man kan finne, så blir vil veldig glade for tilbakemeldinger.

Send gjerne en mail til oss.

Status: Vi begynner så smått, så får vi hvilket omfang det får når midlene er i boks. Vi har de første aktørene på plass, og ryddeskjema tilgjengelig. Er du interessert i å bidra, ta kontakt.

Ryddeskjema Ryddeskjema er viktig for å vite hvor avfallet er samlet, og hva man finner. Og det skal stemme overens med hva som blir levert inn.

Samarbeidspartnere så langt:

Thomas Siversten, Ure («T.Sivertsen»)
Børge Iversen, Ballstad (                          )
Lars-Åge Larsen/Therese («Trio II»)
Ørjan Sandnes (Nygunn)
Henrik og Ivar Myklebust (Veines»)

Se her hva Lofotposten skrev om saken!

 

Foto: Kai Nikolaisen

Se alle CUL-partnere som støtter arbeidet